Praxisközösségi Egészségnap

2019.06.22

A Borsodnádasdi Praxisközösség 2019. június 22-én, szombaton megrendezte harmadik nagy színtérprogramját, a Praxisközösségi Egészségnapot.
Együttműködő partnereink, a Magyar Rákellenes Liga Borsodnádasdi Alapszervezete és az Ózdi Egészségfejlesztési Iroda támogatásával és segítségével egy színvonalas egészségfejlesztési rendezvényt sikerült megvalósítanunk.
A praxisközösség intervenciós területéhez tartozó három település (Arló, Járdánháza és Borsodnádasd) lakosságát vártuk a Borsodnádasdi Közösségi Ház és Könyvtár épületébe, ahol az érdeklődők különböző szűrővizsgálatokat vehettek igénybe.

 

Az Ózdi Egészségfejlesztési Iroda munkatársai az alapadatok rögzítését követően BMI számítást, testzsír mérését, vérnyomásmérést, visszér állapotfelmérését, légzésfunkció vizsgálatát, vércukor-, koleszterin- triglicerid- és húgysav szintjének ellenőrzését, valamint az életmóddal kapcsolatos kérdőívek kitöltését végezték.

A Magyar Rákellenes Liga Borsodnádasdi Alapszervezete PSA tesztekkel támogatta praxisközösségünket. Az érdeklődő férfiaknál, munkatársunk Sírné Cseh Erzsébet praxisnővér végezte el a vérminták levételét.

Kardiológiai szűrést Dr. Tóth István kardiológus szakorvos végezte, Kakuk Sándorné egészségfelelős asszisztálásával. Minden páciensnél elvégezték a szívműködés vizsgálatát a WIWE segítségével.
A szemészeti szűrést Dr. Regéci Mária szemész szakorvos végezte. Szilágyi Zoltánné praxisnővér segítségével látásélesség- és szemfenék vizsgálatát végezték.

Praxisközösségünk munkatársai az egészségfejlesztésre helyezték a hangsúlyt.
Juhászné Topor Ágnes védőnő az emlő- illetve a here önvizsgálatának szükségességét hangsúlyozta. Mulázs segítségével az érdeklődők elsajátíthatták az önvizsgálat helyes menetét.
Vassné Kovács Judit praxisnővér szájüregi daganatok szűrést végezte.
Liktor Sándorné és Koós Éva praxisnővérek alvási apnoe teszt kitöltetését szorgalmazták. Horváth Ágnes gyógytornász mozgással kapcsolatos, valamint Csivincsik István dietetikus táplálkozással kapcsolatos, személyre szabott tanácsokat adott a klienseknek.

A pozitív szűrési eredménnyel rendelkező pácienseknek praxisorvosaink, Dr. Hegedűs Zsuzsanna, Dr. Molnár Ilona, Dr. Benkő Gábor és Dr. Soós László adtak iránymutatást a további teendőkkel kapcsolatban.

Rendezvényünkön Faragó Tamás mentőtiszt, az újraélesztés menetét mutatta be, illetve az érdeklődők ambu baba segítségével kipróbálhatták a kompresszió és a befúvás helyes technikáját.

Mediátoraink, Berecz Zsoltné és Korózs Alaexandra családtervezés, modern fogamzásgátlás témakörében fogadta az arra kíváncsiakat. A Partner Hungary Alapítvány támogatásával hormonmentes fogamzásgátló eszközöket mutathattak be (IUD, condom, spermicid szerek).

A gyermekeknek a Borsodnádasdi Alapszolgáltatási Központ munkatársai kézműves foglalkozást tartottak, amelyhez főleg újrahasznosítható anyagokat használtak fel.

Sajnálatos módon a Primavera Emlőszűrő Állomás műszaki problémák miatt nem tudott rendelkezésünkre állni, de természetesen következő programunkon sort kerítünk ennek pótlására!

Az egészségnap előkészítését és szervezését Hegedűs-Erdős Adrienn és Érsek Orsolya népegészségügyi koordinátorok végezték.

A rendezvényen megjelentek száma: 125 fő

Oszd meg másokkal is!

Vissza