Értünk és minden nőért - „GYÖNGYSZEMEK" rendezvénysorozat

2019.02.06

A Borsodnádasdi Praxisközösség 2019 januárjában valósította meg második
színtérprogramját.

Praxisközösségünk folytatva az „SH Alapellátásfejlesztési modellprogramban” elkezdett gyakorlatot, az idei évben már ötödik alkalommal csatlakozott, a Mályvavirág Alapítvány kezdeményezésével életre hívott rendezvénysorozathoz, amely az európai méhnyakrák megelőzési hét alkalmából próbálja felhívni a figyelmet, ennek a betegségnek a megelőzésére.

A „GYÖNGYSZEMEK” című rendezvénysorozatunkat két programból állítottuk össze, két település - Borsodnádasd és Járdánháza- részvételével.
Praxisközösségünk törekvése, hogy az intervenciós területen élő lakosság megfelelő ismereteket kapjon a szűrővizsgálatok fontosságáról, a daganatos betegségek megelőzéséről. Az egészségfejlesztési módszerek alkalmazásával elérendő cél, a lakosság egészségmagatartásának javítása.

A Borsodnádasdon megrendezésre kerülő programot a Borsodnádasdi Művelődési Ház és Könyvtár nagytermében szerveztük meg, 2019. január 21-én. Törekedtünk arra, hogy minden korosztály számára eljussanak a méhnyakrák megelőzésével kapcsolatos ismeretek.
A tanítás utáni, kora délutáni időpontban, a Borsodnádasdi Móra Ferenc Általános Iskola 7-8. osztályos leány tanulói, Érsek Orsolya védőnővel folytattak interaktív beszélgetést a méhnyakrákról, a szűrővizsgálatokról és a HPV elleni oltásról. Tudatosult bennük, hogy a fenti témával kapcsolatban, miért nevezhetjük Őket „szerencsés generációnak”.

A délután további részében, a Magyar Rákellenes Liga Borsodnádasdi Alapszervezete társszervezésével, a felnőtt korosztály részére biztosítottunk színes előadásokat „Az értünk és minden nőért” című programmal.

Mint minden rendezvény, ez is egy rövid kulturális előadással (Kovács Gyuláné – Csillagok dalelőadás, Reményi Aladár – Szeretet saját vers) kezdődött, ezzel érzékenyítve a komoly témára az érdeklődőket.

Ezt követően Fodorné Vincze Anna klinikai szakpszichológus, „Aranyanyu díjas”, Falevelek című könyvéről beszélt, amely daganatos betegek vallomásai alapján született. A könyv nagyszerű példát mutat a betegséggel küzdőknek, de akár az egészségeseknek is, hiszen igazi csodaszámba menő gyógyulások jelennek meg a könyv lapjain. Megismerkedtünk a Simonton terápiás módszerrel, a daganatos betegségek pszichés utókezelésével.
A Regea Alapítvány önkéntesei meséltek saját megindító és példaértékű történetükről, a terápiás módszer alkalmazásának kedvező tapasztalatairól.

A rendezvény utolsó előadója Dr. Juhász Antal szülész-nőgyógyász szakorvos volt, aki felelevenítette a méhnyakrák megelőzésével kapcsolatos ismereteket és arra bíztatta a hallgatóságot, hogy éljen a szűrővizsgálat adta lehetőségekkel.
A rendezvény ideje alatt az érdeklődők, a program jelképének tekinthető gyöngyfűzést folytathattak.

A rendezvény végén a Praxisközösség vendéglátást biztosított, gyümölcslé, ásványvíz, gyümölcs és péksütemény kínálásával.

A rendezvényen 60 főt regisztráltunk.

A programsorozat második része, 2019. január 23-án Járdánházán valósult meg, az Egészségház várójában berendezett előadóteremben.
Az érdeklődőknek Dr. Soós László háziorvos és Juhászné Topor Ágnes védőnő, „A méhnyakrák kialakulása és prevenciója” címmel adott elő.
A rendezvényen megjelentek száma: 30 fő.

Oszd meg másokkal is!

Vissza