Arlói Laskafesztivál Szűrési Programja

2019.08.24

A Borsodnádasdi Praxisközösség törekvése, hogy mindhárom településen igyekszik színvonalas egészségfejlesztési tevékenységet kifejteni.

Ennek megfelelően a Praxisközösség negyedik nagy színtérprogramját, csatlakozva Arló Nagyközség Önkormányzatához, az Arlói Laskafesztivál programjaihoz igazodva rendezte meg.

2019. augusztus 24-én 10 órától az Arlói Suvadás Liget területén felállított praxisközösségi sátor alatt várta csapatunk az érdeklődőket.

Regisztrációt követően, az első asztalnál szűrésekre került sor. Elsőként vérnyomásmérést végeztünk (Kakuk Sándorné egészségfelelős), majd ezt követték a vérvizsgálatok gyorsteszttel. Ellenőriztük a kliensek vércukor- és koleszterin- és trigliceridszintjét, valamint a férfiak PSA szintjét. (Sírné Cseh Erzsébet praxisnővér)

A mért súlyból és magasságból kiszámításra került a testtömegindex (BMI). Ezt követően a Medel Bodytech műszerrel a testösszetétel vizsgálatára került sor, kiértékelésre került a testzsír%, testvíz% és az izomtömeg (Érsek Orsolya védőnő, népegészségügyi koordinátor). A továbbiakban szájüregi szűrővizsgálat (Vassné Kovács Judit praxisnővér) és alvási apnoe szűrőteszt kitöltetése történt (Koós Éva praxisnővér).

Az értékeknek megfelelően minimál intervenció valósult meg, valamint átadásra kerültek a praxisközösségi egészségfejlesztési füzetek, amelyek fontos információkat tartalmaznak az egészséges életmód kialakítása, az egészséges táplálkozás és a mozgás fontosságával kapcsolatban.

A szűrési tevékenységeken túl, hangsúlyt kapott az egészségfejlesztés is.

Emlő és here modell segítségével az érdeklődők elsajátíthatták az önvizsgálatok helyes menetét (Liktor Sándorné praxisnővér), valamint a korszerű fogamzásgátlással, családtervezéssel kapcsolatos tanácsadás történt (Berecz Zsoltné, Korózs Alexandra, Váradiné Szendrei Márta mediátorok).

Az érdeklődők értékes információkat kaptak a hormonmentes fogamzásgátlás lehetőségeiről. A Partner Hungary által biztosított eszközök (kondom, spermicid szerek) főleg a fiatalok érdeklődését keltette fel, de a méhen belüli fogamzásgátló eszköz (IUD) is felkeltette sokak kíváncsiságát, hiszen meg lehetett tekinteni, kézbe lehetett fogni, hogy hogyan is néz ki ez az eszköz.

A kánikula nem szegte kedvét csapatunknak, az összetartást Dr. Benkő Gábor háziorvos, szakmai vezető erősítette. A fesztiválozók is nagyon érdeklődők voltak, hiszen 137 fő regisztrált nálunk.

Oszd meg másokkal is!

Vissza