A NŐK EGÉSZSÉGÉNEK VÉDELMÉBEN - 2020 január

2020.02.11

A Borsodnádasdi Praxisközösség 2020 januárjában valósította meg nyolcadik és egyben utolsó színtérprogramját.

Praxisközösségünk folytatva az „SH Alapellátásfejlesztési modellprogramban” elkezdett gyakorlatot, az idei évben már hatodik alkalommal csatlakozott, a Mályvavirág Alapítvány kezdeményezésével életre hívott rendezvénysorozathoz, amely az európai méhnyakrák megelőzési hét alkalmából próbálja felhívni a figyelmet, ennek a betegségnek a megelőzésére, Ez évi jelmondatuk: „Fontos, amit megosztasz?!”
Rákellenes világnap (február 4.) arra hívja fel a figyelmet, hogy mindenki tehet valamit a rák ellen saját maga, családja és szerettei érdekében. Praxisközösségünk fontosnak tartja a daganatos betegségek elleni prevenciót, így ezen események köré szerveztük programjainkat.

A „NŐK EGÉSZSÉGÉNEK VÉDELMÉBEN” című rendezvénysorozatunkat három programból állítottuk össze, két település - Borsodnádasd és Járdánháza- részvételével. Praxisközösségünk törekvése, hogy az intervenciós területen élő lakosság megfelelő ismereteket kapjon a szűrővizsgálatok fontosságáról, a daganatos betegségek megelőzéséről. Az egészségfejlesztési módszerek alkalmazásával elérendő cél, a lakosság egészségtudatosságának javítása.

A Borsodnádasdon megrendezésre kerülő programot, a Borsodnádasdi Művelődési Ház és Könyvtár nagytermében szerveztük meg, 2019. január 27-én. Törekedtünk arra, hogy minden korosztály számára eljussanak a méhnyakrák megelőzésével kapcsolatos ismeretek.
A tanítás utáni, kora délutáni időpontban, a Borsodnádasdi Móra Ferenc Általános Iskola 7-8. osztályos leány tanulói, Érsek Orsolya védőnővel folytattak interaktív beszélgetést a méhnyakrákról, a szűrővizsgálatokról és a HPV elleni oltásról. A „Fontos, amit megosztasz?!” szlogen köré építettük fel a beszélgetést, a tudatos internethasználatot is érintve.
A délután további részében, a Magyar Rákellenes Liga Dr. Kubinyi Pál Borsodnádasdi Alapszervezete társszervezésével, a felnőtt korosztály részére biztosítottunk színes előadásokat. Mint minden rendezvény, ez is egy rövid kulturális előadással (Faix Istvánné szavalata) kezdődött, ezzel érzékenyítve a komoly témára az érdeklődőket. Ezt követően Dr. Juhász Antal nyugalmazott szülész-nőgyógyász szakfőorvost hallgattuk meg, aki „Egyetlen nőnek sem lenne szabad méhnyakrákban meghalnia” előadásában felelevenítette a méhnyakrák megelőzésével kapcsolatos ismereteket és arra bíztatta a hallgatóságot, hogy éljen a szűrővizsgálat adta lehetőségekkel.
A Következő előadónk Kőműves Zsuzsanna onkopszichológus volt, aki felvázolta, hogy a mindennapos stressz hatások, hogyan befolyásolják egészségünket és milyen szerepet töltenek be a daganatos betegségek kialakulásában.

A rendezvény ideje alatt, az érdeklődők, a program jelképének tekinthető gyöngyfűzés helyett, idén a környezettudatosságot is hangsúlyozva, rózsaszín szalagok és sörnyitó fülek felhasználásával stílusos karpántokat készítettek.
A rendezvény végén a Praxisközösség vendéglátást biztosított, gyümölcslé, ásványvíz, gyümölcs, valamint hidegtálak kínálásával.

A praxisközösség csapata: Sírné Cseh Erzsébet praxisnővér és Érsek Orsolya védőnő-népegészségügyi koordinátor.
A rendezvényen 64 főt regisztráltunk.

A programsorozat második része, 2019. január 29-án Járdánházán valósult meg, az Egészségház várójában berendezett előadóteremben.
Az érdeklődőknek Dr. Soós László háziorvos és Vassné Kovács Judit praxisnővér a méhnyakrák kialakulásáról beszélt, majd Juhászné Topor Ágnes védőnő a méhnyakrák prevenciójáról adott elő.
A rendezvényen megjelentek száma: 20 fő.
A Járdánházi IV. Béla Általános Iskola 7.-8. osztályos leány tanulóinak a védőnő, a prevenció jelentőségéről tartott előadást. Ezen a foglalkozáson 16 gyermek vett részt.

A programsorozat lezárásaként 2020. február 1-én, szombaton, dr. Lukács Péter bőrgyógyász szakorvos, a Borsodnádasdi Közösségi Ház és Könyvtárban megrendezett, melanóma szűrésre várta a lakosságot. A szűrővizsgálaton 52 főt regisztráltunk.

Oszd meg másokkal is!

Vissza