Anya-gyermek klub

A klubfoglalkozás célja a védőnői ellátás, tájékoztatás, egészségfejlesztés új színtéren való megvalósítása, az ismeretek átadása csoportos formában, a közösségi gondozás.
A klubok szervezésének előnye azon túl, hogy támogatást nyújt a helyi közösségek kialakításában, a résztvevők egymást is segítik a problémák feltárásában, megerősítik egymást, hogy az esetleges nehézségeket le lehet küzdeni. Felszínre kerülnek a jó gyakorlatok, bevált praktikák, melyeket a szakember meg tud erősíteni, vagy ki tud igazítani. A foglakozások oldott légköre az egészségügyi szakembereket is „közelebb” viszi az ellátottakhoz, így nyitottabbak lesznek az ellátási folyamat során, könnyebben megfogalmazzák érzéseiket, megosztják problémáikat.
Az anya-gyermek klubokat az intervenciós területen élő várandósok és gyermeket nevelő családok számára a települést ellátó védőnő szervezi, vezeti.
A projekt futamideje alatt (2018. július -2020. február) az anya-gyermek klubok havi rendszerességgel kerülnek megszervezésre. A foglalkozások a települések védőnői tanácsadójában, vagy egyéb csoportos foglalkozásra alkalmas helyen zajlanak. Egyes foglalkozások optimális létszáma 15-20 fő, a témától és a résztvevők aktivitásától függően 1-2 óra.
A célcsoport valamennyi, a településen fellelhető várandós és kisgyermeket nevelő család.
A klubok megvalósulása rendszeres együttműködést feltételez a házi gyermekorvossal/háziorvossal, valamint a praxisközösség dietetikusával, gyógytornászával, egészségfelelősével, népegészségügyi koordinátorával. Alkalmazott módszer az irányított beszélgetés, interaktív előadás, melynek előnye, hogy nem előadásokat hallgatnak passzívan a résztvevők, hanem eszközök bevonásával tevékeny közreműködéssel, nagyobb hatékonysággal fogadják be az elhangzó ismereteket.

Az egyes foglalkozások célkitűzései: családgondozási szemléleten alapulva az ellátott családok – különösen a hátrányos helyzetű nők, gyermekek és fiatalok – egészségének védelme, megőrzése és fejlesztése az egyéni igények, szükségleteik figyelembevételével:

 • egészséges életszemlélet átadása
 • a magzat és a gyermek egészséges fejlődésének, mérföldköveinek ismertetése
 • fejlesztő, segítő és biztonságos környezet kialakítására készségszerzés
 • egészséges táplálkozás, egészséges életmód megismerése
 • szűrővizsgálatok jelentőségének tudatosítása
 • betegségek esetén teendők ismertetése
 • higiénés szabályok ismerete, alkalmazásához készségszerzés
 • felkészülés a szülői szerepre
 • családtervezési ismeretek elsajátítása
 • környezettudatosság kialakítása


Érintett témakörök:

 1. A csecsemő egészséges fejlődése 0-6 hónapos korig, anyatejes táplálás fontossága, fejlesztő környezet kialakítása
 2. A csecsemő fejlődése és táplálása 6-12 hónapos korig, fogzás, a játékok jelentősége
 3. 1-6 éves korú gyermek egészséges fejlődésének menete, egészséges táplálása, helyes szokások kialakítása
 4. Biztonságos környezet, balesetek megelőzése, elsősegélynyújtás
 5. Személyi higiénia, higiénés szabályok, élősködők okozta betegségek megelőzése
 6. Szűrővizsgálatok csecsemőkortól felnőttkorig, várandósság alatti szűrővizsgálatok jelentősége
 7. Gyakori gyermekkori betegségek, lázcsillapítás fontossága. Védőoltások jelentősége, kötelező és választható védőoltások
 8. Családtervezés – korszerű fogamzásgátlás
 9. Káros szenvedélyek megelőzése (dohányzás, alkohol, drog)
 10. Testmozgás, sport fontossága az egészséges életmódban
 11. Gyermekek és szülők jogai és kötelességei, szociális juttatások köre
 12. Várandóság alatti testi-lelki változások, táplálkozási alapelvek

 

Gyógytornász Csoportos foglalkozások

A foglalkozások célja:

 • Izolált mozgásszegény életmód miatti tanácsadás.
 • Tartásjavító, fizikai állapotfejlesztő torna óvodásoknak.
 • Gyógytorna gerincproblémák javítására, korrekciójára: hanyagtartású gyermekek számára gyógytorna oktatása, az iskolaorvos által kiszűrt és szakorvosi ellátás során diagnosztizált ortopédiai gerincproblémával rendelkező 6-18 éves gyermekek számára (hanyagtartás, scoliosis, Schauermann-betegség). Igény szerint oktatásban részesülhet a tartásjavító gyakorlatokról a szülő és a testnevelő (gyógytestnevelő) tanár is.
 • Gerinctorna beépítése a mindennapi testnevelésbe.
 • Gyógytorna gerincproblémák javítására, korrekciójára a felnőtt lakosság körében: A fizikai aktivitás növelése mellett stabilizáció, mobilizáció, izomerősítés és a gyakorlatsor helyes elsajátítása a foglalkozások célja. Torna közben lehetőség van a gerinckímélő életmód tanítására is.
 • Mozgásszegény (ülő) életmód káros következményeinek kivédését célzó (nyaki,- vállövi, lumbális, gerincpanaszok) speciális gyógytorna program, valamint otthon végzendő önálló mozgásprogram betanítása 19-65 év közöttiek részére. Ülő helyzetben végzett gyakorlatok különböző eszközökkel. Cél a mozgásterjedelem megtartása, javítása, önellátó képesség fejlesztése és a váll körüli izmok erősítése.
 • Testtömeg-kontroll program életmód tanácsadással kombinálva túlsúlyos, elhízott páciensek részére a dietetikus bevonásával. Fizikai aktivitás növelése, testtömeg-csökkentés kíméletesen, de hatékonyan a szív- és érrendszer, légzőrendszer kapacitásnövelése, állóképesség, izomerő növelés különböző eszközökkel színesítve (gimnasztika labda, gumiszalag, lábsúly, csuklósúly, stabilititrainer).
 • Időskorúak számára szervezett csoportos mozgásprogramok.
 • Kismama torna: kismamák támogatása a várandósság egészséges kiviselésében és fizikai felkészítése a szülésre a második és harmadik trimeszterben.
 • Gátizom torna felnőtteknek, 18 és 65 év közötti nőknek, akiknek vizelettartási problémáik vannak, jellemzően szülést követően vagy menopauza után. A gátizom erősítő gyakorlatok a stressz inkontinencia hagyományos kezelésére alkalmazhatók. Rendszeresen végezve mérsékelhető vagy szinten tartható a vizeletvesztés, székletvesztés mértéke.
 • Gátizom torna serdülőknek.